De-a lungul vremii, au fost mai multe legende și povești despre originea, descoperirea și de unde vine cafeaua. Se știe că planta de cafea (în latină Coffea arabica) este o plantă indigenă din Etiopia, unde a fost descoperită în secolul 9. Primul transfer a avut loc în 1870 prin cultivarea plantei în bazinul fluviului Congo, luând naștere specia Robusta. Chiar dacă istoriile speciilor sunt despărțite, ambele își au originea în pădurea ecuatorială africană.

Cafeaua și omul

Mulți se întreabă de unde vine cafeaua și care este rolul nostru în această poveste. Călătoria de evoluție a omului și a cafelei își are originea în Africa. Pădurile din Etiopia și sudul Sudanului sunt considerate a fi leagănul de dezvoltare ale plantei de Arabica și în același timp se presupune a fi regiunea de unde oamenii primitivi au început să migreze. Planta de cafea este derivată din alte plante ancestrale din pădurea Marelui Rift. Unii botaniști descriu că încă există plante sălbatice de Arabica care încă cresc în aceste regiuni.

de unde vine cafeaua

Răspândirea

Răspândirea plantei în restul lumii s-a făcut cu ajutorul omului. Istoria răspândirii începe în secolul 8, atunci când s-au transportat câteva semințe din Etiopia până în Yemen. Planta a fost cultivată până în secolul al 14-lea de către arabi, care au devenit în acel moment singurii furnizori de cafea pentru aproximativ 100 ani. Apoi, cafeaua și-a continuat expansiunea în alte țări îndepărtate, cum ar fi India, Ceylon (astăzi Sri Lanka), Java și Indonezia. Aici s-au produs și primele plantații comerciale.

Rolul europenilor

La începutul secolului 17, cafeaua a ajuns și în Europa prin intermediul unui comerciant olandez, în 1616. Mai multe plante au fost înmulțite în Grădina botanică din Amsterdam, iar apoi trimise în Indonezia pentru a crea noi plantații. Alte plante de cafea au ajuns în Europa la Paris, la Jardin des Plantes de Paris, un cadou pentru regele Louis al XIV-lea. Acesta a fost punctul de plecare ale unor noi plantații în coloniile franceze, iar mai apoi în colonii spaniole și engleze. Astfel, cafeaua s-a răspândit în toate zonele tropicale din lume.

De unde vine cafeaua Robusta?

Răspândirea speciei de Robusta a început în apropierea răului Lomani, un afluent al râului Congo din Africa centrală. La începutul secolului 20, din Congo (la acel moment colonie belgiană) planta a ajuns în Bruxelles, iar apoi în Java (astăzi insulă din Indonezia). De aici, noi semințe au format plantații în India, Uganda și Coasta de Fildeș. Culturile de Robusta din Africa au continuat să se extindă progresiv și în alte țări africane, în final ajungând și pe continentul american la aproximativ 1912.

Astăzi, noi plante sălbatice de cafea sunt descoperite în pădurile tropicale din Africa. Noi varietăți ale plantei sunt dezvoltate în diferite regiuni din lume, cum ar fi programe de genetică care au scop obținerea de plante mai eficiente, mai rezistente la dăunători și boli.

surse: Smith R.F. – A History of Coffee și The Craft and Science of Coffee de Britta Folmer, imagine: Jonathon Dorofy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *