Indiferent de tehnica folosită, blooming-ul este un pas important în a îmbunătăți aroma cafelei. Ce este de fapt acest blooming? Este doar pre-umezirea cafelei deja măcinate cu o cantitate mică de apă înainte de a începe să torni apă. Este doar primul pas, căldura și umezirea cafelei va pregăti cafeaua pentru extracție. Totul se întâmplă în două moduri:

  • Va elibera dioxidul de carbon – cafeaua de specialitate proaspătă conține mult dioxid de carbon care este înglobat în momentul prăjirii. În momentul etapei de blooming, cafeaua se va umfla și va elibera bule de dioxid de carbon. Un indicator important că nu folosim o cafea proaspătă este absența sau diminuare acestor bule. În mod natural, boabele pierd acel dioxid de carbon, dar aici cu ajutorul apei fierbinți, procesul este mai rapid. Dioxidul de carbon este amar – cum este cazul sifonului, unde dioxidul de carbon este adăugat. Blooming-ul va împiedica acest dioxid de carbon să ajungă în produsul final.
  • Începe procesul de extracție. Prin blooming îndepărtăm dioxidul de carbon din calea celorlalte substanțe dorite. Dacă nu îl îndepărtăm, gazul va respinge apa. Dacă sărim peste etapa de blooming, apa nu va ajunge așa ușor la compușii solubili ce îi vrem în cana finală.
blooming

Cam de câtă apă avem nevoie pentru un blooming?

Există și aici multe discuții, dar ca regulă de bază este dublul dozei de cafea în cantitate de apă. De exemplu, dacă ai folosit 15 grame de cafea, atunci la blooming vom folosi aproximativ 30 grame de apă. Ceea ce este important este să reușim să înmuiem tot volumul de cafea, dar nu prea mult să se scurgă. O cantitate mică de apă scursă este acceptabilă. Prea multă apă va bloca eliberarea dioxidului de carbon, adică contrariul a ceea ce ne dorim.

Cât așteptăm după blooming?

Timpul de așteptare se află în intervalul 30-45 secunde, depinde de prospețimea cafelei, prăjire și doză. De exemplu, pentru o cafea proaspătă, prăjită light avem nevoie de un timp de blooming mai mare. Din moment ce eliberarea bulelor este încetinită, putem începe cu următorul pas.

De ce așteptăm doar atât? De ce nu așteptăm să dispară toate bulele?

  1. Nu se vor opri niciodată.
  2. Dacă dioxidul de carbon este eliberat, atunci și o parte din ceilalți compuși aromatici vor scăpa. Aici ne referim la gazele solubile care sunt importante. Acestea contribuie la aroma cafelei, după cum am discutat în articolul despre extracție.

Sfat: Nu uita să tarezi cântarul înainte de bloom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *