Atunci când se vorbește despre cafeaua perfectă sau cum să faci cafeaua mai bună, specialiștii se referă la încercare și eroare, adică să ajungem treptat la unele variabile și specificații ale unei căni bune de cafea sau ale unui shot de espresso. Cu alte cuvinte ar trebui să lucrăm la un reglaj fin.

După cum am vorbit în celelalte articole din această categorie există mulți factori care pot influența în bine sau rău, deci este important să îi înțelegem cum trebuie și să luăm diferite măsuri.

Importanța variabilelor

Profesioniștii barista trebuie să lucreze zilnic la aceste variabile. Nu avem niciodată ceva constant. Mărimea râșniturii nu este uniformă tot timpul, iar temperatura apei poate să varieze înainte și pe perioada brewing-ului. Pe lângă acestea, dispozitivul folosit, tipul, vârsta boabelor, felul în care turnăm apa (pentru metodele pour over) și vremea de afară pot influența cum să faci cafea mai bună.

cafeaua mai buna

Da, chiar temperatura și umiditatea de afară pot influența cafeaua pefectă. Cafeaua este hidroscopică, adică absoarbe umezeala din aer. La nivel molecular, boabele vor deveni mai dense, la fel ca și produsul râșnit al acestora. O soluție pentru aceasta ar fi să folosim o măcinătură mai grosieră. Acest lucru se poate observa mai des la espresso, acolo unde și variabilele la care nu ne-am fi gândit niciodată pot schimba câteva caracteristici.

Un alt aspect care ar trebui menționat este folosirea de cafea proaspăt râșnită sau cafea nu prea „fresh”. Un barista ar folosi o măcinătură lejer mai fină în cazul boabelor foarte proaspete din cauză că conțin mai mult dioxid de carbon și gazul poate să interfereze cu extracția. Pe măsură ce timpul trece, râșnitura este adaptată corespunzător.

Cum să schimbi variabilele pentru cafeaua mai bună?

Dacă înveți și vrei să te îmbunătățeși pentru cafeaua mai bună, ar trebui să schimbi câte o variabilă de fiecare dată. Notează de fiecare dată. Astfel poți să monitorizezi progresul. Dacă schimbi două lucruri sau mai multe deodată, nu vei putea trage o concluzie pentru a modifica pe viitor. Este mai ușor să înțelegem și să ne amintim efectele fiecărei variabile atunci când le testăm individual. De exemplu, dacă o cafea este prea tare și crezi că este din cauza mărimii râșniturii sau a raportului de infuzie, schimbă doar una din cele două pe rând până observi problema.

Cu cât faci mai multă și mai multă cafea, procesul va depinde mai mult de decizii concrete, nu de acel raport între încercare și eroare. Poți să îți dai seama din timp de o problemă și să o rezolvi.

Mai multe sfaturi și strategii sunt deja explicate în articolele anterioare sau vor fi abordate pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *