Cafeaua este delicată și conține sute de arome și compuși aromatici care se pot deteriora dacă nu sunt tratați cum trebuie. O râșniță este unealta potrivită de a îmbunătăți o cafea. Dacă ar fi să recomandăm un obiect în care ar trebui să investești din setul de echipament de cafea, o râșniță de calitate este răspunsul.

La începutul erei consumării cafelei, lumea folosea boabe întregi și le măcina proaspăt înainte de folosire. Doar la începutul secolului XX au devenit mai cunoscute ambalajele cu vacuum și cafeaua premăcinată. Era mai ușor și convenabil pentru toată lumea, dar era doar marketing.

Pasionații de cafea zic că o cafea începe să își piardă din aromă imediat ce este măcinată. Mulți din acei compuși care fac cafeaua să aibe un gust bun sunt blocați în boabe. În momentul ruperii barierei de protecție (stratul extern al boabelor) prin râșnire, cafeaua va fi expusă la aer, umiditate și lumină – factori care vor diminua cantitatea respectivilor compuși, chiar de la 30 minute după râșnire.

Iar o dată ce aromele sunt pierdute, nu le vom mai găsi vreodată. Ca și amator este un pic dificil să ne dăm seama de acest lucru. Majoritatea amatorilor își vor da seama de o diferență abia după o oră de la râșnire. Iar impactul pierderii aromelor este mai mare la espresso, care folosește o măcinătură mai fină, adică mai mult spațiu pentru acei compuși să scape.

Cum am discutat în celelalte articole din această categorie, mărimea râșniturii trebuie să corespundă cu aparatul folosit. Aparatele care au nevoie de un timp de brewing mai lung necesită o măcinătură mai grosieră spre deosebire de aparatele cu timp de brewing rapid care au nevoie de o măcinătură mai fină.

taria

Avantajul major al cafelei proaspăt râșnite față de cafeaua deja cumpărată este capacitatea de a alege mărimea măcinăturii și adaptarea acesteia în funcție de nevoie.

Pentru cele mai bune rezultate: cumpără boabe întregi prăjite recent și râșnește-le chiar înainte de a le folosi. Dacă acest lucru ți se pare greu, soldații americani din timpul Războiului civil făceau acest lucru pe câmpul de luptă cu o râșniță ce era incorporată în patul puștii.

Râșniță cu lame rotative sau cu discuri?

Râșnița cu lame rotative

Probabil unele din cele mai ieftine și cunoscute aparate de pe piață, electrice, râșnițele cu lame rotative funcționează pe același principiu ca un chopper sau blender. Au o cameră în care punem boabele, închidem capacul și apoi apăsăm pe un buton în funcție de cât de fin vrem măcinătura. În teorie sună bine, dar în realitate este un dispozitiv foarte frustrant dacă vrem o cafea bună.

Atunci când o folosim, unele boabe vor fi pulverizate (fin) în timp ce unele vor rămâne destul de grosier. Problema acestei categorii de râșniță este că nu avem o uniformitate de particule, indiferent de ce am face. Faptul că boabele stau în aceeași cameră, particulele care au fost deja tăiate vor fi tăiate și mai fin dacă apăsăm în continuare pe buton.

În general, nu sunt recomandate din cauza acestui fapt. Particulele foarte fine vor bloca filtrele din hârtie ceea ce va opri debitul apei, avem riscul unei suptraextracții. În cazul altor dispozitive, ca presa franceză, particulele fine vor trece prin filtrul acesteia, extracția va continua și vom avea un sediment în cana de cafea.

Râșnița cu discuri (burr grinder)

Este subiectul ce ne interesează mai mult pentru că ne va ajuta să obținem o cafea mai bună. Cum am scris mai sus, dacă este un echipament în care vrem să investim, acesta este: râșniță cu discuri. Mecanismul acestora este făcut astfel încăt să obținem o măcinătură uniformă. Acestea funcționează prin trecerea boabelor printre acele discuri care au o suprafață de măcinare. Spațierea dintre aceste discuri se poate regla – cu cât mai mic, cu atât mai fină măcinarea. Există modele manuale și modele electrice.

Majoritatea sunt dotate cu un spațiu colector detașabil.

Râșniță Comandante și un Hario V60; Comandante - unul din brandul cel mai celebru de râșnițe cu discuri
Comandante și un Hario V60; Comandante – unul din brandul cel mai celebru de râșnițe cu discuri

Probabil, singurul dezavantaj este că prețul pentru model bun poate să urce destul de mult, mai ales pentru cele electrice. Prețurile de buget variază pe la 200-400 lei și în jurul a 1000 lei pentru una renumită, referindu-ne la modelele manuale. Cele electrice variază mai mult, de la 500 lei până la 4000 lei. Modelele manuale pot fi perfecte pentru călătorit, sunt ușoare și mici, iar timpul de măcinare pornește de la 30 secunde.

Una dintre proprietățile boabelor de cafea este de a se sparge în părți neuniforme. Este imposibil chiar și cu o râșniță de acest tip să avem ceva uniform 100%, dar este o diferență enormă față de cele cu lamă.

Chiar și cel mai ieftin model de râșniță cu discuri poate da rezultate mai convenabile decât una cu lame.

Dacă ai acces la un magazin de cafea, prăjitorie sau cafenea puteți să îi întrebați dacă vă pot râșni cafeaua. Aceștia folosesc de obicei râșnițe cu discuri de calitatea foarte mare. La început am precizat că nu este bine să folosim cafea deja măcinată, că vom pierde multe arome, dar avem câteva argumente.

Problema cu boabele deja măcinate din comerț este mărimea. De obicei la cineva specializat putem să ne ajute cu mărimea necesară aparatului nostru. Cu siguranță vor fi mai bune decât cele din comerț sau cele de la o râșniță cu lame.

Să fie clar, nu încurajăm folosirea boabelor vechi, deja măcinate. Dar dacă folosiți o pungă de 250 grame într-o săptămănă puteți să cereți magazinului de unde cumpărați cafeaua de specialitate să vă râșnească după preferințe – doar în cazul în care reușiți țineți totul bine sigilat sau dacă nu aveți o râșniță bună acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *